Waarom Marja?

Naast mijn samenwerking op het gebied van het ontwerpen en vervaardigen van kostuums voor diverse theatergezelschappen en artiesten, heb ik zelf ook jaren gewerkt bij diverse theatergezelschappen. Door deze ervaringen heb ik inzicht gekregen in het artistieke proces en de weg naar het eindproduct. Een productie vereist veel voorbereiding en er zijn diverse disciplines bij betrokken zoals regie, licht, geluid en iedereen achter de schermen. In vind het belangrijk met deze mensen nauw samen te werken. Het ontwerpen van de kostuums, de aanschaf van stoffen en materialen en het maken van patronen vraagt veel voorbereiding. Maar de artistiek leiders willen hun product in het proces naar de eindvoorstelling nogal eens graag aanpassen en dat is begrijpelijk.


Een specialisatie

Theaterkostuums vragen een totaal andere benadering dan bijvoorbeeld bruidskleding. Voor bruiden is het vaak noodzaak aan de kleinste details aandacht te besteden. Voor theatervoorstellingen geldt een totaal andere aanpak. Ook daar is het belangrijk om aandacht te besteden aan details, maar spelen echter andere zaken een grotere rol. Zo moet een kostuum soms 'razendsnel' gewisseld worden en moeten de sluitingen hierop worden aangepast. Ook is het licht op het podium een belangrijke factor. Werkelijk 'alles' wordt zichtbaar in bepaald licht. Zo zijn er dus veel factoren waarmee een kostuummaker rekening moet houden. Daarnaast worden kostuums in tegenstelling tot bruidskleding meerdere malen gebruikt voor optredens. Daardoor is het een vereiste dat materialen sterk, maar ook draagbaar zijn. Vanaf januari 2014 werk ik als 'particulier' en uitsluitend nog voor theatergroepen en artiesten tegen een onkostenvergoeding.


Marja in het theater

Als actrice en zangeres ben ik actief geweest bij Sherlocks, Alibi, Theater Mijn Broer, Musicalschool Hart, Musical & Dance Center en heb jaren  improvisatielessen gevolgd bij Leo van Esch. Daarnaast heb ik opgetreden op privé- feesten met Leo  en Joyce van Esch en 6 jaar zanglessen genoten bij Jeannette Kesseler. Momenteel volg ik jazzzanglessen bij Peter Cammermans.

Copyright © 2014 Ruisende Rokken | Concept & Strategie ZOUSHIN